Gouden lorgnet (14 kt) met blauw geëmailleerd handvat (19e eeuw)

47. Gouden lorgnet (14 kt) met blauw geëmailleerd handvat (19e eeuw)

Een zogeheten 'lornet', ofwel een gebruiksobject (veelal door welgestelde dames), waarbij je door het knopje op de enkele steel te bedienen het ene glas vanachter het andere tevoorschijn toverde. Zo ook bij dit gouden (14 karaat gouden) exemplaar, waarvan het handvat ook nog eens met een mooie diepblauwe kleur geëmailleerd is.

In de periode van de Empirestijl (1804-1830) was de scharnierlorgnet erg populair. Niet veel later kwam de springlorgnet. Met een druk op een knopje dat in de koker of steel was verwerkt, sprong het ene glas achter het andere vandaan. Omdat de springlorgnet en scharnierlorgnet zo populair waren en rijk versierd werden kregen ze de status van sieraad. Als we kijken naar de mate van vakmanschap en verfijndheid waarmee dit gebruiksvoorwerp gemaakt is kunnen we niet anders constateren dat die status meer dan terecht is. Toegepaste kunst is een andere kwalificatie die terecht aan dit handzame object meegegeven kan worden.


Prijsindicatie: 200 - 300
Afmetingen: Lengte/hoogte ingeklapt: 8 cm. Diameter glas: 4 cm. Breedte uitgeklapt ca. 12 cm. Gewicht: 22 gram.
Conditie: Uitstekend.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)
Minimumbod: €
U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.