Droste cacao servies (14-delig) - jaren '20/'30

49. Droste cacao servies (14-delig) - jaren '20/'30

Destijds één van de meest bekende producten verkrijgbaar bij de plaatselijke drogist in Nederland: Droste Cacao. En dat is toch wel het merk waarbij je denkt als je denkt aan cacao. Daarbij waren Nederlanders ook goed in acties waarbij je door bepaalde producten te kopen kon sparen voor allerhande verzamelwaardigheden. Zoals dit toch wel iconische cacao- of warme chocoladeservies met de herkenbare zuster als boegbeeld.

* In de zomer van 1863 opent de banket- en koekbakkerij van Gerardus Johannes Droste in Haarlem zijn deuren voor het publiek. De klanten kunnen er terecht voor een kopje waterchocolade en er worden allerhande zoetwaren verkocht, waaronder chocoladepastilles, officieel 'Pastilles Droste' geheten. In de volksmond worden ze ook wel 'flikken' genoemd.

Droste bouwt in deze jaren een grote naamsbekendheid op en als gevolg wordt de eerste Droste-fabriek van de firma G.J. Droste geopend op 2 augustus 1890.

Rond 1900 verschijnt de verpleegster op de blikken cacaopoeder. Dit is vermoedelijk bedacht door de Haarlemse reclametekenaar Jan (Johannes) Musset, die zich heeft laten inspireren door een pastel van de Zwitserse schilder Jean Etienne Liotard: La serveuse de chocolat, ook wel La belle chocolatière genoemd. Hiermee wordt gewezen op de heilzame werking van chocolademelk. Dit beeldmerk zal vanaf nu onlosmakelijk verbonden zijn met de naam Droste.

Droste doet aan klantenbinding door het op touw zetten van verschillende spaaracties. Bij nagenoeg alle Droste producten zitten bonnen waarmee gespaard kan worden voor diverse artikelen. In 1920 is de Droste kop en schotel gratis tegen 50 bons. Het porselein assortiment wordt uitgebreid met bekers (50 bons) en presenteerbladen (tweehonderd bons). In 1925 komt er een chocoladeketel bij te verkrijgen voor 250 bons .Er moet dus flink wat chocolade gegeten worden om al die bonnen bij elkaar te sparen.


Prijsindicatie: € 200 - € 300
Afmetingen: Het dienblad meet 28,5 x 38,5 cm.
Conditie: Zeer goed. Het enige minpuntje is het hengsel van de ketel, hiervan mist aan een kant een rieten ringetje en is het ingescheurd. Er zijn twee afwijkende schotels (iets groter dan de rest), maar verder verkeert de gehele set in uitstekende staat. Geen chips, scheuren o.i.d.
Verzendinformatie: Gezien de kwetsbaarheid bij voorkeur afhalen.
Minimumbod: €
U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.