Zeer groot portfolio met communistische propaganda platen van Lenin - jaren '60

24. Zeer groot portfolio met communistische propaganda platen van Lenin - jaren '60

Deze grote (70 x 53 cm!) map in de herkenbare kleur van het communisme bevat een 30-tal reproducties van kunstwerken, foto's of illustraties waarop Lenin afgebeeld staat. Veelal van vooraanstaande kunstenaars uit de tijd van de Russische revolutie. Het gaat vermoedelijk om een soort herdenkingsuitgave, waarbij de prenten van Nederlandse onderschriften is voorzien.

* Vladimir Iljitsj Lenin (Russisch: Владимир Ильич Ленин, revolutionaire schuilnaam van Vladimir Iljitsj Oeljanov, Russisch: Влади́мир Ильи́ч Улья́нов) (Simbirsk (tegenwoordig Oeljanovsk), 22 april [O.S. 10 april] 1870 – Gorki (oblast Moskou), 21 januari 1924) was een Russisch revolutionair, eerste leider (premier) van de Sovjet-Unie en naamgever van de marxistische stroming leninisme.

De naam Lenin was een van zijn pseudoniemen. Hij zou deze naam hebben aangenomen als stellingname tegen Georgi Plechanov, die het pseudoniem Volgin gebruikte, naar de rivier de Volga. Oeljanov koos de rivier de Lena voor zijn pseudoniem, vanwege de parallel die getrokken kan worden tussen deze rivieren en de politieke meningen van de beide opponenten (de Lena stroomt tegengesteld aan de Volga en heeft bovendien een grotere lengte). Er bestaan echter meer theorieën over de oorsprong van het pseudoniem Lenin, waardoor het onzeker is waar het pseudoniem werkelijk vandaan komt.


Prijsindicatie: 100 - 200
Afmetingen: 70 x 53 x 3 cm.
Conditie: Enige prenten zijn door de wat krappe bemeting van het portfolio wat gekreukt aan de randen, enkele heeft een klein scheurtje. Desalniettemin een fraai geheel in prima staat.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)
Minimumbod: €
U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.