Fraai beschilderde Japanse waaier of 'Ogi' (groot formaat) - 2e helft 20e eeuw

12. Fraai beschilderde Japanse waaier of 'Ogi' (groot formaat) - 2e helft 20e eeuw

De hier getoonde waaier (Ogi) van bamboe en Japans papier ('washi' = 和紙) is beschilderd met een decor van bloemen en ranken, waar ook twee vogels onderdeel van uitmaken. De universiteit van Leuven onderscheidt twee perioden waarin de Ogi, oftwel de waaiers, beschilderd werden:

Tijdens de Heian periode ontstond de e-ōgi. Voorheen was het niet gebruikelijk om de waaier te beschilderen, maar met de opkomst van de tekenstijl yamato-e (大和絵) bleek het toch onmogelijk om de waaier leeg te laten. Yamato-e was een stijl die zich vooral focuste op het afbeelden van natuur, de seizoenen en bekende plaatsen. Met ronde vormen en doffe kleuren creëerde men prachtige afbeeldingen op de ōgi.

De Muromachi periode bracht een heel andere tekenstijl, namelijk de sumi-e (墨絵). Bij de sumi-e stijl gebruikt men alleen zwarte inkt en een kwast om een tekening te maken. Ook kwam het tekenen van landschappen in deze periode centraal te liggen. Tijdens de Muromachi periode werd het ōgi schilderen een wijd geaccepteerde vorm van kunst.


Afmetingen: Breedte 170 cm. Lengte arm: 100 cm.
Conditie: Met enige sporen van ouderdom/gebruik.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)

Verkoopprijs: € 4

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.