Fritz Schirmer - 'Hexentanzplatz' (ingelijste ets met bijgevoegd: een naslagwerk over hekserij) - jaren '30

13. Fritz Schirmer - 'Hexentanzplatz' (ingelijste ets met bijgevoegd: een naslagwerk over hekserij) - jaren '30

Fraaie ets van een bijzonder plateau genaamd 'Hexentanzplatz' in het Duitse Harz-gebied (zie ook bijgevoegde foto en de treffende gelijkenis van het plateau in omstreeks 1900). Van de hand van Fritz Schirmer, die ook fotograaf was.

De ets is gelijst achter glas in een fraai bewerkt en verguld lijstje en is met potlood getiteld en gesigneerd.

Met bijgevoegd een bijzonder boekje over hekserij:

Van Hexen un Düvelslüden - Über Hexen, Zauberei und Aberglauben im niederländischen-deutschen Grensraum | Over heksen, toverij en bijgeloof in de Nederlands-Duitse grensstreek. Herausgegeben von | uitgegeven door Marielies Saatkamp & Dick Schlüter. Gebonden en geïllustreerd, eerste en enige druk, 207 p.

* De Hexentanzplatz is een plateau (hoogte 454m), hoog langs het Bodedal, tegenover de Rosstrappe in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt.

De Hexentanzplatz is vermoedelijk een oud-saksisch cultuuroord met allerlei jaarlijkse rituelen, zoals de nacht van 1 mei. In die nacht worden de zogenaamde feesten der Hagedissen (woud- en berggodinnen) gevierd. Door een cultuurverbod werd het oord ooit verboden door Frankische christenen. Volgens de overlevering werd de plaats gebruikt om het verbod te handhaven. De Saksen, die als heksen verkleed waren, verjaagden de Franken echter met vliegende bezems.

Er is ook een museum, de Walpurgishalle geheten en gebouwd onder leiding van de schilder Hermann Hendrich. Hier wordt de wereld van mythen en sagen uit de Harz levend gemaakt van Goethes Faust. En er is een offersteen opgesteld, die herinnert aan oude vruchtbaarheidsrituelen.


Prijsindicatie: 40 - 80
Afmetingen: Lijst 27 x 21 x 1 cm, beeld 19 x 14 cm.
Conditie: De lijst van de ets is aan het hoekje rechtsonder helaas wat beschadigd en de achterzijde is ook wat minder mooi. Het boekje verkeert in nieuwstaat.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)

Verkoopprijs: € 40

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.