Schoolplaat - Een Stad in de Middeleeuwen

21. Schoolplaat - Een Stad in de Middeleeuwen

Nederland kent een lange traditie van het gebruik van schoolplaten voor geschiedenislessen. Vanaf 1855 werden voor het eerst schoolplaten geproduceerd in Nederland. Tot dan toe werd gebruik gemaakt van Duitse platen die voorzien werden van Nederlands onderschrift. Uitgever L. de Fouw uit Goes bracht in 1855 ongeveer 60 platen over de vaderlandse geschiedenis uit.
De huidige plaat is geïllustreerd door Johan Herman Isings (1884-1977), die 43 schoolplaten maakte tussen 1910 en 1970. Ongeveer de helft van zijn platen gingen over de Reformatie, de Nederlandse Opstand en de Gouden Eeuw. Van zeven van zijn platen, waaronder 'Een stad in de Middeleeuwen', zijn na de originele uitgave nog veranderingen aangebracht. Op de huidige plaat is vooraan een zak graan dichtgeknoopt die in de eerste uitgave(n) nog open stond.
Op deze schoolplaat is van alles te zien; handel, transport, bedelaars, varkens en koeien en nog veel meer. Dit alles omringd door prachtige oude gebouwen. Kortom, je blijft kijken en je verwonderen over het leven in een oude stad in de middeleeuwen.

Maker: J.H. Isings.
Serie: J.W.de Jongh en H.Wagenvoort, schoolplaten voor de vaderlandsche geschiedenis.
Uitgever: Wolters-Noordhoff, Groningen.
Jaartal: jaren '50.


Conditie: Goed. Bekijk de foto's voor uw eigen indruk.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)

Verkoopprijs: € 15

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.