Rembrandt Harmenszoon van Rijn in luxe lijst (1926)

34. Rembrandt Harmenszoon van Rijn in luxe lijst (1926)

Lithografie naar een schilderij van Rembrandt uit 1653 van een in een raamopening leunende jongeman, ook wel 'De Student' genoemd. Uitgegeven bij Carl Stenders Kunstforlag in samenwerking met museum Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen. Het werk is gevat achter glas in een wel zeer fraaie zwarte luxe lijst met vergulde binnenrand en bezet met een fraai omrand zilveren plaatje met daarop een opdracht in het Deens. Het is dus vermoedelijk een geschenk geweest in 1926.

Het leuke aan Rembrandt is dat hij zichzelf vaak afbeeldde in zijn werken (zo'n 80 stuks, prenten meegeteld). Dit was vooral ter lering en vermoedelijk vast ook vermaak, maar vooral om uitdrukkingen te oefenen, te experimenteren. Als gevierd kunstenaar krijgt het wat meer cachet en zelfverzekerdheid, waarschijnlijk ook omdat mensen ook belang tonen voor zijn zelfportretten. Wanneer hij ouder wordt krijgt het meer diepte, lijkt hij te zoeken naar onderliggende emoties, een onderzoek naar zijn echte 'zelf' als het ware. Hoe en in welke periode dan ook, hij wist zichzelf zeer treffend neer te zetten. Daar is ook dit werk een mooi voorbeeld van.


Prijsindicatie: 150 - 250
Afmetingen: Lijst 70 x 64 x 3 cm, beeld 44 x 36 cm.
Conditie: Zeer goed.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)
Minimumbod: €
U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.