Bauhaus bureaulamp in een ontwerp van Marianne Brandt (jaren '30)

28. Bauhaus bureaulamp in een ontwerp van Marianne Brandt (jaren '30)

Bureaulamp - Bakeliet, Staal (roestvrij)
Marianne Brandt (Kandem Leuchten)
Bauhaus, Duitsland - jaren '30

Design lamp op deels (van binnenuit beschilderd) glas, deels bakelieten voet met dito kap. Het ontwerp is van één van de boegbeelden van het Duitse Bauhaus: Marianne Brandt, voor Kandem Leuchten in de jaren '30. Uitzonderlijk is het in de bakelieten onderzijde aangebrachte gebruiksaanwijzing. Het gaat hier daarom om een zeldzaam exemplaar.

* Het Bauhaus, in 1919 opgericht door Walter Gropius, was een school voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die eerst in Weimar, later te Dessau en daarna nog een jaar in Berlijn gevestigd was. De filosofie van de opleiding - dat kunst te allen tijde functioneel moet zijn en dat het dagelijks leven en ons gebruiksarsenaal mooi vormgegeven kan worden (kortom: dat er geen grens meer is tussen kunst en het dagelijks leven) heeft destijds voor een industriële revolutie gezorgd.

** Marianne Brandt was een veelkunner: naast schilder, beeldhouwer, fotograaf, metaalsmid was zij ontwerper die studeerde aan de Bauhausacademie in Weimar. In 1927 werd zij zelfs hoofd van het Bauhaus Metall-Werkstatt in Dessau. Haar ontwerpen worden beschouwd als tijdloze voorbeelden van modern industrieel design.


Prijsindicatie: 250 - 350
Afmetingen: 43×35×18 cm.
Conditie: Lichte sporen van ouderdom (minieme roestvorming), verder uitstekend. Deze lamp is van een zware kwaliteit en verkeert in werkende staat.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)

Verkoopprijs: € 200

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.