Provincie Utrecht - Dukaton of Zilveren Rijder 1711 van VOC Schip De Liefde

11. Provincie Utrecht - Dukaton of Zilveren Rijder 1711 van VOC Schip De Liefde

Dukaton of Zilveren Rijder
Geografische herkomst: Provincie Utrecht
Materiaal: Zilver
Gewicht: 31,87 gram.
Muntmeesterteken: Roosje
Kwaliteit: Zeer Fraai tot Prachtig
Literatuurverwijzing: CNM 2.43.99

Een Dukaton, ook wel Zilveren Rijder genoemd, geslagen in de provincie Utrecht geslagen in 1711.
Het betreft een wrakvondst uit het VOC schip 'De Liefde' die de oplage van dit jaar grotendeels zou vervoeren naar Batavia.

De Liefde verging echter op 7 november 1711 bij Mioness (Shetland Islands). Het schip was gebouwd voor de VOC Kamer van Amsterdam op de werf aldaar. Vanaf 1698 was het in de vaart, en in de jaren daaropvolgend zou het vier reizen via Kaap de Goede Hoop naar Batavia maken om goederen en mensen te verschepen.

Op 3 november 1711 vertrok het schip vanaf Texel, om enkele dagen later te de klippen te lopen bij het rotsachtige eilandje Mioness. Van de ca. 300 opvarenden overleefde slechts de uitkijk in de fokkenmast deze ramp. De lading bestond onder meer uit zilver en goud ter waarde van 227.000 gulden.

In 1965 is het wrak ontdekt en geborgen. Naast de scheepsbel werden zilveren en gouden munten teruggevonden. Deze munt is dan ook een getuige van de geschiedenis.


Prijsindicatie: € 200 - € 300
Conditie: De munt heeft in principe niet gecirculeerd, maar vertoont corrosie door langdurige blootstelling aan het zoute zeewater. Zie ook de foto's voor een eigen indruk.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden.

Verkoopprijs: € 150

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.