Venetiaans masker, handgemaakt (jaren '90)

43. Venetiaans masker, handgemaakt (jaren '90)

Venetiaans handbeschilderd masker
Materiaal: bewerkt varkensleder
Gesigneerd door de maker

Sinds het eind van de 13e eeuw werden er maskers gedragen in Venetië. Het precieze ontstaan ervan is onduidelijk, des te bijzonderder is het dat vandaag de dag Venetië nog steeds gezien wordt als de stad van de maskers.

Maskers waren een ideaal instrument om de sociale status te verbergen en de anonimiteit te waarborgen. Niemand wist immers wie er achter het masker schuilging. Er was ook een wet die zei dat niemand met een masker gearresteerd kon worden omdat men op dat moment een rol vervulde. Hoe rijker je was, hoe duurder het materiaal, en hoe mooier het masker. Het maken ervan was een ambacht, dat niet lichtzinnig werd betreden.

De Venetiaanse maskers mochten gedragen worden tussen 5 oktober en Kerstmis, op 2e Kerstdag, Vastenavond en tijdens Hemelvaart. In de 18e eeuw werden de wetten aangepast en mocht men nog drie maanden per jaar een masker dragen. Toen Venetië onder controle kwam van Lombardije en later van Napoleon werd het dragen van maskers echter flink aan banden gelegd.

Het hier aangeboden masker is gemaakt van origineel varkensleder, dat gevouwen, gestijfd en geverfd is. Door de maker gesigneerd (zijn of haar naam is - net als de drager van het masker - anoniem gebleven). Tijd voor een gemaskerd feestje?


Prijsindicatie: 50 - 100
Afmetingen: Hoogte 43, breedte 42 cm, diepte 11 cm.
Conditie: Met een kleine schaafplek boven de neusbrug/ogen. Verder uitstekend.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden.

Verkoopprijs: € 25

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.