M.C. Escher - Luit (houtsnede op Japans papier, gelijst) - 1931

1. M.C. Escher - Luit (houtsnede op Japans papier, gelijst) - 1931

Fraaie en vrij zeldzame houtsnede van een luit, uitgevoerd op dun Japans papier. Rechts bovenin de voorstelling bevindt zich het typische en herkenbare monogram van de kunstenaar. De houtsnede is vrij gelijst in passe-partout achter niet-reflecterend museumglas. Uit: Emblemata; Luit (maart-juni 1931). Lit.: Locher 164.

Boven de houtsnede staat de tekst: 'Minime oppressae conquiescunt voces,' wat zoveel betekent als 'de gedempte stemmen zijn even stil.'
Eronder staat het gedicht: 'Gij hunkert naar wat vreugd en naar verstomd gezang? De accoorden uwer jeugd weerklinken eeuwen lang.'

* Maurits Cornelis Escher (Leeuwarden, 17 juni 1898 – Hilversum, 27 maart 1972) was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Hij signeerde zijn werk met MCE.

Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Enkele zeer bekende voorstellingen die hij tekende zijn ontworpen rond onmogelijke objecten zoals de Penrose-trap. Pas in de jaren vijftig van de twintigste eeuw kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar, vooral in de VS. Kristallografen en wiskundigen ontdekten in zijn werk symmetrieën en thema's uit hun vakgebieden. Eschers grafische werk wordt vanaf 1960 in wetenschappelijke (leer-)boeken gebruikt.

In de jaren zestig werd zijn werk – tot zijn eigen stomme verbazing – vanwege de fantastische parallelle werelden door hippies en popsterren omarmd.


Prijsindicatie: 300 - 600
Afmetingen: Papier 22 x 16 cm, lijst 36 x 28 x 2 cm.
Conditie: Een wat krappe marge aan de linkerzijde en met lichte vouwen in het kwetsbare Japanse papier, maar dit mag geen naam hebben. Het gaat om een schitterende afdruk in mooie staat. Daarbij ook nog eens zeer fraai gelijst.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)

Verkoopprijs: € 340

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.