Samoerai op paneel (2e helft 20e eeuw)

42. Samoerai op paneel (2e helft 20e eeuw)

Op hout gebrandschilderde en handgekleurde voorstelling van een samoerai. Gelijst in een gebroken witte houten lijst met dito passe-partout. Met diverse tekens gemerkt, zowel in de voorstelling als op de achterzijde.

* De samoerai vormden de krijgersklasse in het pre-industriële Japan (van de 12e tot in de 19e eeuw). De term samoerai betekent 'hij die dient'. De samoerai in de eerdere tijden waren niet alleen bedreven in het vechten met wapens zoals het zwaard, maar zij bekwaamden zich ook in zelfverdediging zonder het gebruik van wapens, zoals het jiujitsu. De reden hiervoor was dat zij, ook wanneer zij ontwapend waren, probeerden te overleven. Ook bekwaamden zij zich in kalligrafie en ikebana, het bloemschikken. Van samoerai werd verwacht dat ze cultureel op de hoogte waren en dat ze geletterd waren. Verschillende samoeraiclans vochten tegen elkaar ten tijde van het Kamakura- en Ashikaga-shogunaat. Tijdens de 13e eeuw verspreidde het Zen-boeddhisme zich onder de samoerai, en vormde zo enkele standaardeigenschappen van de samoeraicode zoals geen angst moeten kennen voor de dood of het doden van tegenstanders. De samoerai uit deze tijdsperiode stonden bekend als de elitekrijgers van Japan. Tweemaal wisten ze, zij het met behulp van enkele natuurelementen zoals een tyfoon en onweersbuien, een Mongoolse invasie af te slaan ondanks dat ze sterk in de minderheid waren. [Bron: Wikipedia]


Prijsindicatie: 40 - 80
Afmetingen: Beeld: 16 x 26 cm, lijst: 47 x 37 x 2 cm.
Conditie: Zeer goed.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)
Minimumbod: €
U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.