Antieke kanonskogel (17e of 18e eeuw)

1. Antieke kanonskogel (17e of 18e eeuw)

Deze minstens 10 kg wegende ronde kanonskogel is een (zee-)bodemvondst en stamt uit de 17e of 18e eeuw. Bij het maken van deze beschrijving moest ik terugdenken aan de munt in onze eerste veiling, de Zilveren Rijder of Dukaton afkomstig uit het in 1711 bij de Shetland eilanden vergane VOC-schip De Liefde.

De Liefde was een galjoen dat als eerste een dergelijke lange reis vanuit Rotterdam zou maken via de Straat Magelhaens, met als einddoel Japan. Op De Liefde, dat onder bevel van vice-admiraal Simon de Cordes stond, bevonden zich 110 bemanningsleden. Volgens Portugese bronnen waren aan boord 18 kanonnen, 500 musketten, 5000 ijzeren kogels, 350 vuurpijlen en 250 kilo buskruit. Verder was er een naaldkompas aanwezig van Petrus Plancius.

Van de vuurpijlen en het buskruit zal weinig over zijn, maar 5000 ijzeren kogels... Met een vleugje romantiek en een beetje ruimdenkendheid is het helemaal niet zo moeilijk voor te stellen dat deze kogel tot diezelfde uitrusting behoorde. Dat valt natuurlijk met geen enkele mogelijkheid te staven, maar wat ik maar wil zeggen is dat deze kogel een doel en een bestemming had. Hij heeft wel degelijk op een galjoen of ander schip gelegen in afwachting van een mogelijk wapenfeit op volle zee. En dat maakt deze kogel een mysterieus en verzamelwaardig object uit een tijd die ver achter ons ligt.


Afmetingen: Diameter 11 cm.
Conditie: Zeer goed.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)

Verkoopprijs: € 50

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.