Simplex Typewriter No. 3 (1909)

13. Simplex Typewriter No. 3 (1909)

Eén van de meest eenvoudige en goedkope typemachines ooit. Deze fraaie vintage typemachine heeft het een halve eeuw op de Amerikaanse markt volgehouden en nam in de laatste adem (efficiëntere apparaten drukten Simplex van de markt) noodgedwongen zelfs de rol van kinderspeelgoed aan.

Het hier aangeboden type komt uit 1909. De machine werkt aan de hand van een draaischijf met daarop de letters, die door er met de wijsvinger op te drukken met een rubberen 'toets' op een inktkussentje gedrukt worden. Via een rij tanden schuift de draaischijf dan één plekje op. Waar normaal de wagen 'heen en weer' gaat, is hij nu bevestigd op het houten basement, waarover het wiel beweegt. Hoewel het resultaat er netjes uitzag, was het typen wel een vrij bewerkelijk proces, want met deze typemachine was je gemiddeld 20 minuten langer bezig dan met een 'gewone' typemachine.

De Simplex was bedoeld als bescheiden alternatief voor de duurdere machines. Ter vergelijking: het eerste model uit 1892 was te koop voor $ 2,50 tegenover de Remington die 100 dollar moest kosten.


Prijsindicatie: 60 - 120
Afmetingen: 28 x 23 x 9 cm.
Conditie: In gebruikte maar prima verzamelwaardige staat, lichte roestvorming.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)

Verkoopprijs: € 60

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.