Havengezicht als erfenis van Barones de Girard de Mielet van Coehoorn (eind 19e eeuw)

19. Havengezicht als erfenis van Barones de Girard de Mielet van Coehoorn (eind 19e eeuw)

Fraai havengezicht in olieverf op paneel, gesigneerd (gekerfd in de verf) rechtsonder in beeld. Vermoedelijk van de hand van Cornelie Wernhardine van Voorst van Beest, vrouw van Menno H.P.A.R. Baron de Girard de Mielet van Coehoorn (1853-1911). De naam de Girard de Mielet is verbonden aan een oud Frans adellijk geslacht en afkomstig uit Zuid-Frankrijk. In kasteel Henkenshage te Sint-Oedenrode bevindt zich een groot tableau waarop een stamboom van de familie is uitgewerkt. Deze begint in het begin van de achtste eeuw en er worden een 18-tal generaties vermeld van graven van Toulouse, Vezenobre, Soubcanton en Narbonne. Daarbij valt het op dat menige kardinaal, aartsbisschop en bisschop tot de familie behoorden. Nadien nog een 20-tal generaties De Girard, de Girard Mielet en de Girard de Mielet van Coehoorn. De naam de Girard de Mielet is ontstaan doordat de familie Girard, zoals vele Franse edelen, hun belangrijkste bezitting - in dit geval een landgoed - als tweede achternaam lieten vermelden.

Zie ook: http://www.canonvanoirschot.nl/leen-en-landgoederen/de-familie-de-girard-de-mielet-van-coehoorn-en-haar-begraafplaats-in-oirschot.

Gelijst in een luxe bewerkte en vergulde (gipsen) lijst. Wat maakt dit kunstwerk zo bijzonder? Los van dat het een zeer goed getroffen havengezicht is - met een schitterende lichtinval - is dat de op papier geschreven opdracht, die op de achterkant geplakt is, gewijd is aan een barones die vermoedelijk tevens de maker is van het schilderij. Als patiënt van het verplegingstehuis heeft zij, of hebben haar nabestaanden het werk vermoedelijk geschonken aan de medewerkers van ditzelfde tehuis. Het gaat om dus om een dedicatie in naam van een overleden barones, waarbij dit schilderij uit dankbaarheid voor de verleende diensten geschonken is.


Prijsindicatie: € 200 - € 300
Afmetingen: Beeld: 25 x 35 cm. Lijst ca. 33 x 43 cm.
Conditie: Zeer goed.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden (kosten worden na de veiling apart verrekend)
Minimumbod: €
U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.