Jan Toorop - Lithografie

15. Jan Toorop - Lithografie

Zoals in veel van zijn werken zien we op deze lithografie religieuze personages zoals vroom biddende gesluierde vrouwen en een pater die een kapelletje toon.

Curieus is echter dat we rechts hiervan Benito Mussolini afgebeeld zien. In de geschiedschrijving staat Mussolini heden op een zware bladzijde neergepend, maar medio jaren ’20 was zijn ster rijzende en was de Italiaanse Duce ook populair bij Europese intellectuelen en kunstenaars.

Jan Toorop was tamelijk uitgesproken in zijn adoratie voor Mussolini. Hij zag Mussolini vooral als profeet en mysticus, als verkondiger van een ‘onverzettelijk geloof, in wiens gestalte het werk van Onze-Lieve-Heer zichtbaar werd’. Niet alleen figureerde Mussolini op enkele lithos, ook maakte Toorop enkele portretten van hem.

Op zijn verzoek nam de Brabantse priester en fascist Wouter Lutkie in juli 1927 een tweetal portretten mee naar Rome om deze aan de Duce aan te bieden. Met de portretten onder de arm gedrukt ging hij de 18e julidag op audiëntie. Mussolini was ermee verguld, en gaf Lutkie een gesigneerde foto mee terug voor Toorop, met als opschrift ‘Al pittore Toorop, con grande ammirazione.’

Gesigneerd in de plaat.


Prijsindicatie: € 50 - € 100
Afmetingen: 52 x 22 cm.
Conditie: De litho is in goede conditie. De lijst is beschadigd. Bekijk ook de foto's voor een eigen indruk.
Verzendinformatie: Het item kan worden afgehaald in Groningen. Het item kan aangetekend worden verzonden.

Verkoopprijs: € 40

U kunt Registreren of Inloggen om te bieden.