#81 De lange weg van een hongerig rupsje (van geestelijk vader Eric Carle)
Hoe kon een van papier vervaardigd 2-dimensionaal rupsje met zo'n enorme eetlust zo beroemd worden? De kracht zit hem vaak in de eenvoud. In dit geval niet alleen van de kleurige tweedimensionale voorstelling (wat auteur én illustrator Eric Carle fantastisch gedaan heeft door middel van collagetechniek, waarbij uitgeknipte of uitgescheurde papierdelen op een groter geheel geplakt worden), maar ook in het simpele taalgebruik gericht op heel jonge kinderen. Daarbij komt ook nog eens bij dat het een mooi rond verhaal is, dat een triadische lijn volgt: het optimistisch uitgangspunt van een enthousiast rupsje dat aan de reis (maaltijd) begint, het rupsje dat eten steeds minder lekker begint te vinden en buikpijn krijgt, en tot slot de apotheose (het vuurwerk zeg maar): de rups die na alle tegenspoed uiteindelijk verandert in een prachtige vlinder. Eind goed al goed.
Een geniale vondst van de Amerikaanse Eric Carle, die op jonge leeftijd met zijn ouders naar Duitsland vertrok en waar hij op latere leeftijd in Stuttgart de kunstacademie volgde. De schrijver Bill Martin jr zorgde ervoor dat Carle zich ging toeleggen op het schrijven en illustreren van kinderboeken. Het alom bekende en geprezen prentenboekje wat in 1969 uitkwam met als oorspronkelijke titel 'The very hungry caterpillar' is wereldwijd intussen in meer dan 50 talen vertaald. In sommige landen is het zelfs naar de heersende ideologie aangepast (zo kreeg het in de DDR een ietwat anti-kapitalistisch sfeertje mee).
Het in de Curiosa Carrousel aangeboden exemplaar is een 25-jarige jubileumeditie met een originele en gesigneerde krijttekening van de in mei op 91-jarige leeftijd overleden Eric Carle. Het gaat hier om een zeldzaam opdrachtexemplaar in een plexiglazen bewaarcassette. Hier zijn slechts 500 exemplaren van gemaakt.